Hvordan velge treningsform

Personlig trener - Kom i form

Hvordan kan vi avgjøre hvilken treningsform som er riktig for oss? De fleste av oss har hverken tid eller økonomi til å forsøke alle treningsformer vi ønsker å finne ut om kan være noe for oss. Hva skal vi da gjøre for å velge?

Mange former for trening

Det finnes mange former for trening å velge mellom. De metodene det er enklest å teste ut er de som kun involverer oss selv. Noen finner det de trenger ved å ta seg en løpetur noen ganger i uken, eller noen skiturer om vinteren. Det kommer veldig an på hva du har tilgang på. Bor du ved sjøen kan det være moro for mange å skaffe seg en kajakk for padletrening, eller rett og slett en robåt. Eller man kan begynne å sykle, enten på fritiden, eller frem og tilbake til jobben. Uansett hva du velger, er det ofte lurt å velge å trene sammen med andre. Da er det ekstra smart å trene sammen med noen du tror kan ha lyst til å fortsette. Trener du med noen som ikke fortsetter, kan det være stort sjanse for at du selv mister motivasjonen også.

Om du ikke er typen som kan trene for deg selv, er det lurt å finne på noe hvor dere er flere som trener sammen. Her er det like mange valgmuligheter som det er interesser, og de fleste er tilgjengelige for alle på et eller annet nivå. Det som kan være forskjellen på alternativene, er prisen. Melder du deg inn i en idrettsklubb, er ofte kontingenten i klubben noenlunde den samme mellom de forskjellige klubbene. Det som kan være en stor variasjon, er hva slags utstyr du må ha for å kunne trene. For fotball, så ligger det en del kostnad i fotballsko, drakt, legg- og underarmsbeskyttere, mens ishockey krever mye mer beskyttelse, inkludert hjelm og tannbeskyttere, i tillegg til ishockeykølle og skøyter. Kampsport krever at man kjøper drakt og belter, og avhengig om man trener kamp, må man også ha susp eller brystbeskyttere, hansker, fotbeskyttere, kampvest, hjelm og tannbeskyttere. Dette gjør at kostnadene kan variere stort.

Læringskurven kan også variere med de forskjellige alternativene. I kampsport må man kunne en god del før man føler man behersker det, og trenger å trene minst et par ganger i uka. Det er sjelden nok at man vet hvordan man utfører de forskjellige teknikkene, men det må også bli en del av motorikken. Det kan derfor være en stund før man får lov å trene kamp med sine treningsvenner. De fleste krever at man har trent minst et år før man får lov å begynne sånn smått å trene kamp. Mange synes også kampdelen av kampsport er såpass skummel at de velger å kun trene teknikk og mønstre og perfeksjonere disse. Det er også mulig å delta i konkurranser kun med mønstre.

Selv idretter som fotball, svømming og håndball, som kan virke forholdsvis enkelt å utføre, krever en del før du klarer å henge med på nivået i kampene. I disse internettdager finnes det online alternativer for personlige trenere i Oslo innenfor mange idrettsgrener. I tillegg vil de fleste trenere bidra med personlig oppfølging om du ønsker eller trenger det.

Mosjon eller konkurranse

Du må også bestemme deg for om du vil trene for mosjon eller konkurranse. Hvordan du trener vil være forskjellig om du tenker å konkurrere eller om du kun vil skaffe deg litt mosjon. Om du velger det ene eller det andre vil ikke nødvendigvis avgjøre om du trener sammen med andre eller ikke. Det er mulig å konkurrere selv om du trener på egenhånd, men om du er med i en klubb, vil de hjelpe med det praktiske for påmeldinger og sikre at du er med i Norges idrettsforbund, om konkurransen krever det. En personlig trener kan hjelpe deg uansett om du vil mosjonere eller om du vil konkurrere.

Det er mye å velge mellom når man skal velge treningsform. Det er få andre måter å finne din treningsform på enn å prøve seg frem. De fleste klubber og treningssentre gir deg en eller annen mulighet for å delta på en prøvetime.