Slik lages Oolong te

Oolong peache te

Te er en av verdens mest populære drikker, selv om en riktignok må innrømme at spesielt kaffe er mer populært her til lands blant de varme drikkene. Faktisk er Østen, så vel som England, blant de eneste stedene i verden der kaffe ikke er mer populært enn te blant de varme drikkene.

Dette handler om den gangen britene dominerte verden og hadde kolonier over hele kloden. Deres mange kolonier i Østen lot dem overta og operere te plantasjer. Her fikk britene virkelig smaken for den fantastiske smaken bak teen. Det var tross alt denne som førte til krig med USA!

Te står fortsatt sentralt hos britene, og resten av verden konsumerer også selvfølgelig mye te, da igjen på tross av kaffens popularitet. I kontrast med kaffe regnes derimot te som et mye mer sunt produkt, og her er kanskje en te slik som for eksempel Oolong den aller mest sunne blant de teene som finnes.

Denne teen tar akkurat som de andre en ganske så lang prosess å lage. Allikevel er det helt klart at Oolong er den teen som det tar lengst tid å lage. Men hva inngår i denne prosessen? Og hvordan lages te egentlig generelt sett? Dette og mer skal vi gå nærmere inn på i denne artikkelen.

Hvordan lages te?

De færreste innser at te faktisk kommer fra en og samme plante, nemlig Camellia Sinensis. Med andre ord er te akkurat som vin, i den grad at vin også kommer fra mer eller mindre de samme druene. Dette poengterer hvordan te faktisk ikke er forskjellig basert på plante, men heller hvordan de lages.

Fujian Wu Yi Mountain Oolong Tea

Tradisjonelt sett har vi fem typer te: hvit te, sort te, grønn te, Pu`erh te, og Oolong te. Samtlige gjennomgår altså forskjellige prosesser, men det er mange prosesser som går igjen for hvordan de lages. Tørking, rulling, oksidering, og fyring, er blant annet noen av prosessene som bladene gjennomgår.

Tørking innebærer rett og slett at de fleste blader er ganske så fuktige, og for å få frem mer smak, så må store deler av vannet ut. Fyring kan også være en prosess for å gjøre dette, men da gjerne også mer knyttet mot å føre inn et ørliten brent smak inn i teen.

I henhold til rulling, så gjør maskiner dette for å bryte opp fibrene i tebladene. På denne måten blir de lettere å håndtere, og de åpner seg også mye enklere for smakene som skal ut. Sist men ikke minst handler oksidering rett og slett om en kjemisk prosess med lufta rundt som resulterer i hvilken farge teen vil få.

Prosess for å lage Oolong te

Helt spesifikt har selvfølgelig Oolong te sin egen prosess for hvordan denne teen lages. Dette er som nevnt tidligere altså den prosessen som tar aller lengst tid av alle de typene te som lages i dag. Dette innebærer at tedyrkerne her må ha ganske så god tålmodighet fra frøet sås til teen faktisk kan selges ferdig.

Oolong Te prosess å lage

Blant annet er oksidering viktig å se på her. En skiller gjerne mellom grønn og sort te ofte her. Grønn te får så vidt oksidere, mens sort te gjerne skal oksidere helt til den er sort i fargen. Oolong te er best beskrevet som et produkt midt i mellom disse to, der oksideringen altså foregår i en noenlunde middels periode sett i sammenligning med andre typer te.

Teblader rulles gjerne i opptil 12 timer og tørkes også godt under prosessen med å lage Oolong te. Dette fører til en direkte endring i den kjemiske strukturen som teen har. Det er her mye av grunnlaget for den unike smaken bak Oolong te ligger, da de andre prosessene også utføres for andre typer te.

Dessuten bør det nevnes at Oolong te blir varmet opp og tørket på diverse stadier videre, noe som fører til at dette i grunn er en meget tørket type te. Det vil si, den store fuktigheten som gjerne befinner seg i teblader blir her dratt ut av bladene, slik at Oolong te faktisk er ganske tørre teblader.

Her kan du kjøpe Oolong te

Oolong te er på mange måter en spesial te, men den er på langt nær umulig å komme over. Om du reiser til Østen for eksempel, så er dette en klassisk te som det nesten er helt umulig å ikke snuble over om du skal handle te. I Kina for eksempel er dette blant de mest populære formene for te.

Reiser en noe kortere, til England, så nyter de også Oolong te daglig her. Selv om andre mer normale former for te, slik hvit og sort te, nok er mye mer populære, så er det ikke mange som kan argumentere i mot smaken bak Oolong te, som nevnt tidligere.

Befinner du deg i Norge, så er heller ikke håpet helt ute. Du kan nemlig kjøpe Oolong te direkte fra nettet. Enten du velger å importere det fra utlandet, eller kjøper det fra en norsk nettbutikk, så er Oolong te et populært valg blant de som vet å kjøpe god te over nettet!

Oolong te på nett

La te bedre ditt kosthold

Te har ikke tatt over popkulturen like mye som kaffe har. Selv om teen står sterkt hos britene og i Østen fortsatt, så har den ikke på noen måte den samme posisjonen her i Norge for eksempel. Det er synd, spesielt fordi teen gir oss såpass mange helsefordeler som vi bør ta del i!

Blant annet gir te oss lavere kolesterol, bedre forbrenning, finere hud, mindre sjanser for kreft, og en rekke andre helsefordeler. Det er dessuten noe mindre koffein i te enn i kaffe, slik at du blant annet kan drikke en god del mer, da uten å frykte for å for eksempel få hjertebank eller lignende.

Det kanskje aller viktigste poenget er dog at en ikke trenger å gjøre noe kompromiss. Gjennom en te slik som Oolong te, som gjennomgår en ganske så lang prosess for å produseres, så kan du nemlig ta nytte av en rekke helsefordeler, men også en fantastisk god smak!