Ønsker du å bli eiendomsmegler?

eiendomsmegling

Eiendomsmegling er et attraktivt yrke i Norge, og men ser stadig en økning i antall søkere som søker seg inn på studiet om eiendomsmegling. Dette er et studie som tilbys av høgskoler og universitet på tvers av landet, og man må for å bli eiendomsmegler gjennom et treårig utdanningsløp som resulterer i en bachelorgrad. Her lærer man alt det grunnleggende man behøver å vite om salg og kjøp av bolig, samtidig som man får en grundig innføring i det gjeldende lov- og regelverket som eiendomsmeglere må forholde seg til når de selger en bolig på vegne av kunder.

Hvert eneste år søker flere tusen nordmenn seg inn på eiendomsmeglerstudiet. En av de mest populære studiestedene å utdanne seg som eiendomsmegler på, er gjennom den privateide høgskolen BI – men også de offentlige høgskolene tilbyr en bachelorgrad til en langt hyggeligere pris.

Dette må til for å bli eiendomsmegler

For å bli en vellykket eiendomsmegler, så må du ha grunnleggende forståelse innenfor jus og økonomi, eller ha evnen til å tilta deg denne kunnskapen i løpet av de tre årene du studerer på høgskole eller universitet. Loven sier at ingen kan jobbe som eiendomsmegler uten å ha denne utdanningen i boks, og følgelig er det ingen som slipper unna bacheloren. Som eiendomsmegler har du ansvar for formidling av svært mye penger, og følgelig er det viktig at man har gode kunnskaper innenfor det man driver med.

Mange opplever at man sliter med å få jobb etter utførte studier, takket være høye krav om gode karakterer fra bedriftene. Eiendomsmegling er derfor en studieretning hvor man virkelig må være skjerpet under utdanningen, enten det er snakk om jus, finansregnskap eller markedsføring, som alle er tre sentrale fag under utdanningen av eiendomsmeglere. Undersøkelser gjort av BI viser at det er like mange menn som kvinner som søker seg inn på studiet om eiendomsmegling, og at gjennomsnittsalderen er i overkant av 21 år. Det er rimelig å anta at tilsvarende tall gjelder for de som søker seg inn på eiendomsmegling i de offentlige høgskolene.

BI eller offentlig høgskole?

Det er ingen tvil om at eiendomsmegling er et yrke der man lønnes godt – i alle fall om man gjøre en god jobb. De fleste eiendomsmeglere jobber nemlig etter provisjon, og kan tjene godt på at selgeren oppnår en salgssum som er høyere enn prisantydningen, og vil følgelig strekke seg langt for at selgeren skal få et godt salg. Men utdanning er ikke gratis, og med dagens bopriser og forholdsvis lave studiestøtte, vil mange oppleve den treårige utdanningen som forholdsvis dyr. Og det kanskje spesielt hvis man velger å utdanne seg gjennom BI.

For den totale kostnaden for å ta en bachelor gjennom handelshøgskolen BI, som for øvrig har avdelinger både i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, vil være på over 200 000 kroner. Og da er ikke normalt studielån medregnet, som vil være på tilsvarende sum. Med andre ord vil man sitte igjen med svært mye gjeld etter endt utdanning fra BI, og med mange tusen avsluttende studenter hvert eneste år er det slettes ikke sikkert at man klarer å gå rett ut i jobb. Prisen for å utdanne seg på en av de offentlige høgskolene som eiendomsmegler er langt hyggeligere. Her må man bare betale for det utstyret som er nødvendig for undervisningen, og en enklere semesteravgift som sjeldent er mer enn et par tusenlapper.

Man kan utdanne seg som eiendomsmegler i Bærum på offentlige høgskoler over hele landet. De fire fylkene som tilbyr en slik utdanning er Nordland, Telemark, Sogn og Fjordane og Hedmark. Opptakskravene for å søke seg inn på studiet er at man har generell studiekompetanse.